Vandaag is het 5 maart 2018. Eindelijk is de Nationale Week Zonder Vlees van start gegaan! In de afgelopen weken zijn er super veel gave ontwikkelingen geweest, maar waar ik het vooral over wil hebben is; Hoe ik betrokken raakte bij de organisatie van de Nationale Week Zonder Vlees. Want dat is alweer veel langer geleden. Aan de andere kant lijkt het nog maar gisteren dat ik mijn open sollicitatie aan Isabel Boerdam, beter bekend als “de Hippe vegetariër” stuurde.

Tijdens mijn eerste jaar studie wilde ik voor de praktijkervaringsuren graag met een succesvolle en bekende foodblogger samenwerken. Dit om meer te kunnen leren over het hebben van een online (food)blog, het opzetten en onderhouden hiervan en daarbij alle ins en outs ontdekken. Zo gezegd, nog niet gedaan. Het bleek nog niet zo gemakkelijk om een stageplekje te vinden totdat ik de stoute schoenen aantrok en Isabel een open sollicitatie stuurde. En zo geschiedde… Isabel had geen vaste stageplek voor mij, zo schreef zij, maar wellicht wel iets anders leuks waar ze mij goed voor kon gebruiken.

Ik zie ons nog zitten in het koffietentje, ik een beetje nerveus, want voor mij was Isabel toch echt wel een naam in de online foodie’s wereld. Zij vertelde over het zaadje wat al een poosje in haar hoofd zat. Ze wilde een initiatief lanceren van daadkracht en met impact. Iets wat HEEL Nederland in beweging zou zetten. En of ik daar dan eventueel mee zou willen helpen?
Uhhhhh, JÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, dûh!

Bijna anderhalf jaar later is het zover. Iets wat begon met een simpel koffietje en een (bescheiden) initiële deelnemers target van 3000 deelnemers is uitgegroeid tot een landelijk event met meer dan 25.000 deelnemers. En dit aantal stijgt as we speak nog steeds!

Het initiatief is mij op het lijf geschreven. We hebben het open, eerlijk, laagdrempelig en zonder wijzende vingertjes opgezet om Nederland enthousiast en bewust te maken voor een meer plantaardige leefstijl. Niet omdat wij vinden dat iedereen volledig vega(n) moet gaan, maar omdat we denken dat iedere dag vlees of vis niet meer van deze tijd is.

Sinds september 2017 zijn Isabel en ik, samen met talloze studenten, partners en adviseurs bezig om dit tot een grandioos succes te maken. En als ik eerlijk ben, is er maar een persoon die de absolute credits voor het succes verdient en dat is Isabel zelf.

Voorafgaand aan de week waren er abri’s te vinden op alle grote NS stations, radiospots te beluisteren op Sky radio en werd er geflyerd op beurzen en events. We zijn maar liefst 53 sponsoren, een magazine, de vegetarische restaurantweek, een presentatie voor het onderwijs en een complete vega voedingsinformatie pagina verder. Maar met deze opsomming van activiteiten ben ik er nog lang niet. Gemeentes, bedrijfsrestaurants, studentenverenigingen, pompstations en universiteiten zijn allemaal aangehaakt en doen deze week ook mee aan de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees!

Dit jaar vindt de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats, het wordt een jaarlijks terugkerend event. Door krachten te bundelen wil de stichting NWZV het meest invloedrijke minder vlees initiatief worden van Nederland. Onze visie? In 2030 eet Nederland méér plantaardig en minder dierlijk. Een dagje zonder vlees wordt de nieuwe standaard! Doe je ook mee?

Pin It on Pinterest

Share This