Het laatste recept alweer uit het Jamie Oliver kerst kookboek. Natuurlijk moest er ook nog een volwaardig vegetarisch hoofdgerecht geprobeerd worden om tot een goede conclusie te kunnen komen over het kerst kookboek. En volwaardig is dit gerecht zeker geworden. Wanneer je dit gerecht samen met de Winterslaw serveert, weet je zeker dat je gasten het vlees niet eens zullen missen. Deze meatless loaf heeft de structuur alsof er gehakt in is verwerkt en de smaak van heerlijke winterse ingrediënten met kastanjes, pompoen en verwarmde kruiden zoals kaneel en rode peper. Grote kans dat dit gerecht tijdens kerstavond bij mij op het menu staat!

WINNEN?

Wil jij kans maken op dit fantastische kookboek zodat ook jij de sterren van de hemel kunt koken tijdens de kerstdagen? Deel dan het bericht met je vrienden op Facebook of Instagram en laat weten waarom jij graag kans maakt op dit boek.

Portie voor 8 personen:

ingrediënten:

Notengebraad:
  • olijfolie
  • 100 gr quinoa
  • 500 gr flespompoen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 200 gr vacuüm verpakte kastanjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 tl (zoete) paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 grote champignons
  • 1 citroen
  • 60 gr (vers) broodkruim
  • 120 gr gedroogde abrikozen
  • 150 gr gemengde, ongezouten noten
  • 4 grote eieren
  • 40 gr belegen kaas

ingrediënten:

Pikante tomatensaus
  • 3 verse rode pepers
  • 1 kaneelstokje
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 bos verse tijm (15 gram)
  • 2 grote, geroosterde en gepelde rode paprika’s
  • 800 gr gepelde tomaten (uit blik)
  • 1 el balsamicoazijn

benodigdheden:

oven – cake/broodblik – grote ovenschaal

bereiden:

Meatless nut loaf:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden, verkreukel een nat stuk keukenpapier en leg deze in de ingevette cake/broodblik. Laat de randen ruim over hangen.
  • Schil de pompoen en de ui. Snijd de pompoen, ui en bleekselderij in stukken van ongeveer 2 cm en breek de kastanjes.
  • Stop de pompoen, ui, bleekselderij en gebroken kastanjes in de ovenschaal en meng dit met 2 takjes rozemarijn, de paprikapoeder, oregano, (zee)zout en peper en 2 el olie.  Zet 40 minuten in de voorverwarmde oven en strooi en de laatste 10 minuten de grof gesneden champignons bij.
  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat dit staan totdat de groente uit de oven kunnen.
  • Meng de groente uit de oven met de quinoa.
  • Snijd de gedroogde abrikozen en noten grof, rasp de helft van de citroenschil en voeg dit, samen met het broodkruim, toe aan het groente/quinoa mengsel.
  • Breek de eieren boven het mengsel en roer alles goed door. Stort het geheel in het geprepareerde cake/broodblik en druk met de achterkant van een lepel alles goed aan.
  • Bak dit 45 minuten in de oven, of totdat er een goudbruin korstje op zit.
Saus:
  • Begin 30 minuten van te voren met de saus.
  • Verhit 1 el olie in een pan op matig vuur
  • Splits de rode pepertjes net onder het steeltje en verwijder de zaadlijsten en doe deze samen met het kaneelstokje in de pan. Bak ze 5 minuten onder regelmatig roeren.
  • Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes en ris de blaadjes tijm. Doe deze bij de pepertjes en kaneelstokje in de pan.
  • Hak de paprika’s en doe deze ook erbij
  • Giet er de gepelde tomaten en een blikje water erbij, breek de tomaten met een houten lepen, voeg de balsamico en een snuf (zee)zout toe.
  • Laat de saus 20 minuten koken of totdat deze goed ingedikt is.
Vlak voor het serveren:
  • Til het notengebraad uit het blik en verwijder het bakpapier
  • Schep de pittige tomatensaus in een grote ovenschaal en zet het notengebraad hier bovenop
  • Rasp er wat kaas overheen en verdeel de overgebleven takjes tijm in de ovenschaal op en rond het notengebraad, besprenkel dit met wat olie
  • Zet het geheel nog 15 minuten in de oven en laat vijf minuten staan.

Pin It on Pinterest