Afgelopen week mocht ik mijn horizon weer een beetje verbreden. Ik ging met het werk naar Teheran! Natuurlijk kon ik deze gelegenheid niet aan mij voorbij laten gaan om in de hoofdstad van Iran op zoek te gaan naar leuke (vega) hotspots.

Ondanks dat ik niet zoveel tijd had en het beeeeere koud was, heb ik toch een mooie indruk gekregen van deze, ietwat vervallen, stad. Wanneer je door de straten struint van Teheran dan voel je je zo nu en dan wel een beetje een bezienswaardigheid. Ondanks dat ook wij hier gewoon een hoofddoek dragen is het natuurlijk overduidelijk te zien dat er een groepje westerse vrouwen onder die hoofdoeken zitten. Overigens is het dragen van een hoofddoek in Iran verplicht (opgelegd door de overheid) maar dit neemt niet weg dat veel van de lokale vrouwen de hoofddoek met veel stijl en gratie dragen en daarbij zijn de regels niet heel strikt. Wanneer de hoofddoek je oorlellen en het (grootste) deel van je haar bedekt, dan is het prima!

30th TIR STREET

De “Teheran Foodie-tour” begon op 30th Tir street. Deze straat heeft veel kleine winkeltjes en is erg leuk om doorheen te wandelen. Direct valt je op dat de stad in vroegere tijden een weelde van pracht en praal was. Aan het einde van 30th Tir street ( hiervandaan kun je praktisch zo het City Park in) staan allemaal leuke foodstalletjes. Er is van alles; Van fastfood tot gezonde salades en van hotdogs tot Indian Street Food.

Ondanks dat ik hier zo het een en ander had willen uitproberen lag mijn ontbijt nog vers op de maag en heb ik het bij een koffietje gehouden.

TEHRAN GRAN BAZAAR

Een van de grootste bezienswaardigheden in Teheran is de Gran Bazaar. Zoek je deze online of op Google maps dan kun je zoeken op bazaar-e bozorg. Dit is de lokale naam voor de Gran Bazaar.

Wanneer je naar de Gran Bazaar gaat moet je je instellen op een groot labyrint aan gangetjes, straatjes en hallen. In iedere gang, hal of straat zit vervolgens dezelfde soort winkels. Zo zijn er hele halletjes vol met tassen, in een andere straat verkopen ze alleen maar elektronica en weer in een volgende gang verkopen ze alleen maar verse kruiden en specerijen! En juist daar ben ik nu zo dol op.

Heerlijk vind ik het om overal naar te kijken, ruiken, proeven en snuffen. Verse dadels, saffraan, mais, kurkuma, noten en vers en gedroogd fruit. Zo’n typische overvolle kleurrijke markt waar de marktkoopmannen het hardste roepen om je aandacht in de hoop dat je iets koopt bij hun standje.

RESTAURANT MOSLEM

Praktisch op de Gran Bazaar vindt je restaurant Moslem. Ben je in voor een echt typische Iraanse lunch én ervaring, dan moet je hier zeker naartoe. Vanaf de straat ga je een trap op waarna je direct bij de counter staat met keuze voor de wat kleinere hapjes. Hier staan lekkere dipjes en suasjes maar ook dessert en soep geven ze uit vanaf de balie.

Direct valt op dat restaurant Moslem stampens vol zit en de rij voor de counter wijst er ook niet op dat het “anytime soon” rustiger zal worden. Nadat we wat dipjes, sausjes en soep op het dienblad hebben gezet worden we doorverwezen naar boven. Hier bestel je eventueel je grote maaltijd (vanaf een kaart met plaatjes, altijd handig, zeker om uit te vinden dat de vegetarische opties niet heel ruim zijn) en reken je af. Op de tafels staat water en een soort van plat, oud en droog geworden brood met de look and feel van bubbeltjes papier. Dit kun je gebruiken bij je sausjes en dipjes.

Restaurant Moslem is een goede plek om te ervaren hoe de lokale (jonge) Iraniërs in Teheran lunchen.

DARBAND STREET

Helemaal in het noorden van de stad bevindt zich Darband Street. Dit is de plek waar de route naar de berg Touchal begint. Het slingerende straatje is omgeven door lampjes, winkeltjes en restaurant. Je kunt hier komen om te genieten van het uitzicht over de stad om vervolgens in een van de talloze restaurants een hapje te eten. Uiteraard zijn er ook diverse shishah lounges mocht je, terwijl je in Iran bent, nog eens een waterpijp willen uitproberen.

Pin It on Pinterest

Share This